Bästa festivalerna i Europa

Den första festivalen som nästan alla musikintresserade personer i världen borde besöka åtminstone en gång i livet är Belgiens Tomorrowland. Denna festival är en av de mest populära festivalerna i världen, och har dragit tusentals människor varje sommar sedan 2005. Det är en festival för techno och elektronisk musik, och vanligtvis håller festivalen på under tre dagar, och folkfesten besöks av mer än 60 000 människor varje dag.

Det var bröderna Manu och Michiel Beers som slog ihop sina hjärnor för att förverkliga sin dröm av att öppna en technofestival, och genomförde den 2005, då den första Tomorrowland öppnades. Festivalen hålls i Boom i Belgien, och världens största DJ:s och artister spelar på festivalen varje år. Tomorrowland har cirka 20 scener, varav tre är flytande på vattnet, och drar in stora artister som David Guetta och många andra.

Roskildefestivalen

I norra Europa är den största och mest populära festivalen Danmarks Roskilde. Den hålls söder om Roskilde i Danmark, håller på i cirka 8 dagar och kan dra så många som 130 000 personer. Festivalen skapades 1971 av två elever på gymnasiet, vid namn Mogens Sandfær och Jesper Switzer Møller. Roskilde festivalen togs 1972 över av Roskildestiftelsen och drivs idag som en ideell organisation för utveckling och support för kultur, musik och humanism.

Roskildefestivalen har blivit så pass älskad och populär som den är idag mycket tack vare den stora känslan av gemensamhet och öppenhet. Det är en sådan stor mångfald av musik, mat, kulturuppträdanden, och aktiviteter att det verkligen finns något för alla. En bred lineup av artister lockar den stora folkmassan, för på Roskilde finns allt från progressiv hiphop och indiemusik till gamla rockklassiker som spelas av livs levande legender.

Glastonburyfestivalen

Glastonburyfestivalen i Storbritannien klassas som en av världens bästa festivaler, och har varit igång ända sedan 1970. Festivalen sker nära Pilton, Somerset i England. Förutom det enorma utbudet av musik så är Glastonbury känt för sina uppträdanden i dans, komedi, teater, cabaret, cirkusuppträdanden och andra konstformer. Festivalen är i gång i cirka 5 dagar och drar ungefär 175 000 personer. På Glastonburyfestivalens scener har många omtyckta legender stått.

Glastonbury är en så pass stor festival att det krävs stora resurser när det gäller säkerhet, transport, vatten och el. Majoriteten av personalen är volontärer, som hjälper festivalen att samla ihop miljontals pund till välgörenheter. Det har gjorts filmer och album inspelade på Glastonbury, och festivalen får omfattande uppmärksamhet i alla former av media. Festivalen spelar en stor del i den brittiska kulturen, då det är en folkfest inspirerad av motkultur, frihet och jämställdhetsrörelser.

Primavera Sound-festivalen

Primavera Sound-festivalen i Barcelona är en storslagen musikfest med stor mångfald av livemusik och andra konstuppträdanden. Festivalen har funnits sedan 2001 och pågår i 3-4 dagar varje år från slutet av maj till början av juni. Under dessa dagar uppträder uppemot 350 artister eller band, och drar omkring 200 000 festivalbesökare. På Primavera Sound kan du njuta av all typ av musik och också väldigt mycket ny musik.

Primavera Sound-festivalen ger besökarna lyxen att både få se sina favoritartister uppträda och njuta av Barcelonas vackra natur. Till skillnad från andra festivaler tar den plats mitt i storstaden Barcelona, och besökarna har nära till både stadsliv, strand och berg. Denna mångfald har även format festivalens utbud, och Primavera Sound representerar en mötesplats för artister och publik i alla åldrar och med olika bakgrunder. De spelar allt från rock och pop till nyskapande elektronisk dansmusik.

Lovebox

Storbritanniens festival Lovebox hålls varje år i en park i centrala London. Det var 2002 som DJ-duon Groove Armada födde idén, då de tyckte att parkfestivaler var något som saknades i London. Festivalen pågår oftast i ungefär 2-3 dagar, har utrymme för ungefär 50 000 besökare och har haft upp till 12 scener. Bra koll på ny och populär musik drar tusentals människor till festivalen varje år för att se sina favoriter spela!

Festivalers magi är till för alla

Att gå på festivaler är ett nöje som älskas av människor världen över. Inte bara har man chansen att uppleva flera av sina favoritartister spela, men det är också känslan av gemensamhet och öppenhet som gett musikfestivaler sitt goda rykte. Att på ett par fåtal dagar få se sina favoritartister spela, upptäcka ny musik, umgås med gamla och nya vänner, äta god mat, och dansa hela dagen kan nästan inte bli något annat än succé!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Festivaler har börjat få bättre lineups

Någon gång i livet så kommer vi alla, förmodligen, att besöka någon typ av festival. Förr i tiden var det…

Mest kända festivalerna i världen

Det finns ett otroligt stort utbud av festivaler världen över med musikfestivaler, matfestivaler, dansfestivaler, kulturfestivaler.. allt som man kan tänka…

Bästa festivalerna i Kanada

Ordet festival kommer från det latinska ordet "festi vale" och översätts ordagrant till "slutet på faste-månaden". När faste-månaden hade sitt…

Bästa festivalerna i USA

Att åka på festival är någonting som många drömmer om och det finns otroligt många att välja på. Det är…