Bästa festivalerna i Finland

I Sverige har vi många festivaler som svenskar årligen besöker, det är ett givet datum i kalendern och det planeras vanligtvis in flera månader i förväg. Att åka på festival är både roligt och underhållande. Vanligtvis är det andra aktiviteter som också äger rum bortsett från självaste festivalen. Vårt kära grannland Finland är en guru när det gäller festivaler, detta är kanske något man inte direkt förväntar sig.

Men faktum är att Finland erbjuder flera årliga festivaler som lockar mängder med besökare. De populäraste är bland annat Ruisrock, Provinssirock, Nummirock, Ilosaarirock för att nämna några. Med andra ord kan du åka till Finland och få uppleva en mäktig festival utan dess like. I denna artikel kommer vi ta upp information gällande olika festivaler i just Finland som kan vara värt ett besök för den som är sugen på att uppleva något nytt.

Ruisrock

Ruisrock är en festival som äger rum varje år, ända sedan år 1970 har festivalen pågått. Festivalen är alltid på den finländska ön Runsala i Åbo. På grund av att festivalen har funnits ända sedan 70-talet räknas den också som den äldsta rockfestivalen i Finland. Ruisrock är dessutom den näst äldsta rockfestivalen om man ser till hela Europa. År 2015 var det besöksrekord med 95 000 stycken besökare.

Har du inte hört talats om Ruisrock tidigare är det värt ett besök. Det är nämligen många stora artister som tidigare har spelat på festivalen och ingen av besökarna går därifrån besviken. Artister som tidigare uppträtt är bland annat Metallica, Bon Jovi, U2, Nirvana samt Iron Maiden. Utöver dessa är det även andra såsom Axwell ^ Ingrosso, Wiz Khalifa och David Guetta. Med andra ord är det många stora artister och grupper!

Ilosaarirock

Ilosaarirock är en annan populär festival som sker i Finland under sommaren. Festivalen förekommer varje år under julimånad och det är flera tusentals besökare som njuter av den goda stämningen och musiken. Denna festival är belägen i Laulurinne, Joensuu där fokus ligger på reggae, hip hop, alternativ rock, punk samt heavy metal. Det är alltså en härlig blandning som uppskattas av samtliga som besöker Ilosaarirock. Festivalen har pågått årligen sedan år 1971.

Ilosaarirock har funnits med ett bra tag, sedan 1971 och något som man kan förstå är att finskar är bra på fest. 2007 nådde festivalen 21 000 besökare, vilket är ett rekord. Festivalen pågår under andra veckan i juli 2018 och pågår från fredag till söndag. Under dessa dagar pågår det ständig aktivitet och festligheter på festivalområdet som alla besökare kan ta del av. Ett besök till Ilosaarirock är ett måste!

Provinssirock

Provinssirock är Finlands näst största rockfestival efter Ruisrock. Under 2016 hade festivalen totalt 71 000 besökare vilket ger en stark andra plats. Provinssirock sker på ön Törnävä som är alldeles i närheten av Seinäjoki i Södra Österbotten. Provinssirock anordnades första gången år 1979 och fick då ungefär 4 500 stycken besökare. Man kan alltså se att besökarantalet har höjts avsevärt genom alla år. Provinssirock är aktuellt under junimånad.

Festivalen äger rum i den finska staden Seinäjoki. Varje år kommer det flera kända rockartister till festivalen och spelar. Tidigare har det bland annat varit Linkin Park, Billy Talent, Foo Fighters, The Sounds samt Serj Tankian. Med andra ord garanterar arrangörerna dig en riktigt bra line up. Vill du njuta och ha kul på festivaler i Finland är det under sommarmånaderna juni-augusti du ska satsa på – det är då de roligaste och största äger rum.

Andra festivaler i Finland

Det finns ett flertal andra festivaler i Finland som såklart är värda att nämna. Exempelvis festivalen Tuska, Jalometalli och Sauna Open Air. De flesta är inte medvetna om att Finland faktiskt erbjuder en hel del roliga festivaler och aktiviteter, framför allt under sommarmånaderna är det som populärast. Är du sugen på att prova på festligheterna som erbjuds i Finland är det ett bra läge att pricka in datum när det är någon musikfestival.

Sammanfattning

Vårt grannland Finland bjuder på ett flertal årliga festivaler. Det är framför allt rock- och pop-festivaler där kända artister som Axwell ^ Ingrosso, Metallica, Nirvana och många andra kända och framför allt stora artister och grupper spelar. Vem hade kunnat ana att Finland har förmågan att bjuda på en sådan underhållning? Har du inte gjort ett besök till Ruisrock eller exempelvis Tuska så är det dags att göra det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Festivaler har börjat få bättre lineups

Någon gång i livet så kommer vi alla, förmodligen, att besöka någon typ av festival. Förr i tiden var det…

Mest kända festivalerna i världen

Det finns ett otroligt stort utbud av festivaler världen över med musikfestivaler, matfestivaler, dansfestivaler, kulturfestivaler.. allt som man kan tänka…

Bästa festivalerna i Kanada

Ordet festival kommer från det latinska ordet "festi vale" och översätts ordagrant till "slutet på faste-månaden". När faste-månaden hade sitt…

Bästa festivalerna i USA

Att åka på festival är någonting som många drömmer om och det finns otroligt många att välja på. Det är…