Bästa festivalerna i Sverige

Det arrangeras ett stort antal festivaler i Sverige varje år och det kan vara lite svårt att hänga med i svängarna. Med nya festivaler som startar upp tillsammans med återkommande festivaler så kan det var lite klurig att veta vilken man ska välja, det finns ju så många. Här har vi listat festivalerna du bara inte får missa och du hittar information som gör det lättare för dig att välja den festivalen som passar dig.

Festivaler har olika teman och är inriktade mot olika intressen och målgrupper. Ett klassiskt exempel när man hör ordet festival är att man tänker på musik men en festival kan i princip ha vilket tema som helst. Vi har i denna lista försöka skapa en så bra blandning som möjligt av olika kategorier när det kommer till festivaler så att du minst hittar en festival som passar dina intressen.

Way Out West – Göteborg

Way out West är en festival som startade 2007 av företaget Luger. Detta evenemang är ganska nytt i musikfestival världen men har vuxit enormt i populäritet varje år. Det som får festivalen att sticka ut från andra festivaler av samma typ i Sverige är att festivalen äger rum i centrala Göteborg. Slipp all tältutrustning och festival mat då allt finns tillgängligt i Göteborg Stad. Festivalen har blandat tema när det kommer till musik.

Way Out West har ett stort utbud av musik där det kommer världsartister från hela världen. Musiken är blandad så det finns musik för alla smaker och även en app som hjälper dig att hålla koll på alla spelningar och vad som händer på festivalområdet. När festivalen stänger slutar dock inte festandet då Way Out West har fester och scener runt om i staden som pågår till tidig morgon.

Dream Hack – Jönköping

Dream Hack är ett LAN-party ditt besökarna kan boka en plats under detta tredagars evenemang och koppla upp sig på nätverket och spela datorspel mot andra användare. Dream Hack startade på 90-talet men först 2001 blev det tillräckligt stort för att ha festivalen i mässanläggningen Elmia i Jönköping där festivalen fortfarande äger rum. Dream Hack har vuxit enormt sedan starten då datorspel är en enormt stor industri idag.

Dream Hack är idag det största evenemanget i världen av denna typ med tusentals besökare varje år. Proffsspelare i olika datorspel kommer från hela världen för att delta i de tävlingar som festivalen anordnar, med stora prispengar. Festivalen är även öppen för dagspass för dem som vill besöka festivalen och ta del av alla evenemang festivalområdet har att erbjuda. Ett utmärkt annorlunda alternativ för den som vill prova på.

Bokmässan – Göteborg

Bokmässan äger rum i slutet av september årligen och är det största evenemanget i Norden som involverar böcker. Bokmässan slog upp portarna första gången 1995 och har sedan haft ett årligt evenemang som vuxit och idag är Nordens största och är flera dagar med aktiviteter runtom kring självaste mässan. Mässan organiseras av Bok och Bibliotek i Norden AB och äger rum inne i Svenska mässans lokaler i centrala Göteborg. Bokförlag, författare och företag i samma bransch kan ställa ut sina produkter under mässans gång.

Du hittar allt som har med böcker att göra inne på området. Författare är där med sina senaste släpp för att signera böcker och personer håller föredrag om allt möjligt som kan relatera till ämnet. Detta evenemang har otroligt högt tryck och man kan se köerna sträcka sig långt ut på gatorna. Detta alternativ är för personer som har ett intresse utav böcker men kan vara intressant för de flesta.

Göteborgs Filmfestival – Göteborg

Göteborgs filmfestival är Nordens största publika filmfestival. Första upplagan av festivalen var redan 1979 och har vuxit till ett stort evenemang idag där det säljs över 150 000 biljetter varje år. Festivalen hålls i januari och varar i hela tio dagar. Festivalen består av att du kan titta på nya filmer från runt om i världen men det finns också ett 50-tal seminarier du kan gå och lyssna på.

Summerburst – Stockholm och Göteborg

Summerburst är en otroligt populär festival där temat på musiken är Elektronic Dance Music. Festivalen har blivit otroligt populär tack vare alla de stora namnen festivalen brukar ha med i sin lineup. Detta får ungdomar som vuxna att vallfärda till denna grymma festival som hålls både i Stockholm och Göteborg. Elektronisk musik, fest och bra väder, vad mer kan begära från en festival. Och man slipper tält och kan festa vidare i Göteborg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Festivaler har börjat få bättre lineups

Någon gång i livet så kommer vi alla, förmodligen, att besöka någon typ av festival. Förr i tiden var det…

Mest kända festivalerna i världen

Det finns ett otroligt stort utbud av festivaler världen över med musikfestivaler, matfestivaler, dansfestivaler, kulturfestivaler.. allt som man kan tänka…

Bästa festivalerna i Kanada

Ordet festival kommer från det latinska ordet "festi vale" och översätts ordagrant till "slutet på faste-månaden". När faste-månaden hade sitt…

Bästa festivalerna i USA

Att åka på festival är någonting som många drömmer om och det finns otroligt många att välja på. Det är…