Hur man förbereder sig för en festival

När sommaren och förhoppningsvis solen har anlänt till Sverige drar äntligen de stora musikfestivalerna utomhus igång. Med tusentals besökare, många scener och hundratals artister är festivalerna redo att underhålla Sveriges befolkning. Efter några mörka och trötta månader är det dags att mjuka upp kroppen igen och förbereda sig inför att festen äntligen drar igång. Men hur förbereder man sig egentligen på bästa sätt inför en festival? Fortsätt läs för att ta reda på det!

Här kan du läsa om vad som behöver ordnas och när det behöver göras, allt för att du ska vara så förberedd som möjligt när det är dags att packa väskan och åka iväg. Några saker du behöver fundera på är bland annat vad du ska äta, hur du ska sova och såklart vilken outfit du ska ha på dig. Detta kräver en extra tanke eftersom vädret kan vara ostadigt.

Var ska du sova inatt?

En viktig förberedelse är såklart att fundera ut var du ska sova. Vill du uppleva det riktiga festivallivet och sova i tält på en lerig camping tillsammans med hundratals andra besökare? I så fall måste du boka en campingplats eller en campingbiljett och ordna med ett tält. Det är bra att undersöka tältet cirka en vecka innan du åker iväg för att se att det är helt och rent.

Du måste även ordna med liggunderlag eller luftmadrasser att sova på så att du inte behöver dras med ryggvärk under hela festivalen. Är du lite mer bekväm av dig kan du istället ta in på ett hotell i närheten. Tänk då på att boka ett hotell tidigt, gärna så snart du köpt din festivalbiljett. På så vis behöver du inte oroa dig för att hotellrummen ska sälja slut.

Packa ner solkräm och mössa

Det är en god idé att skriva en packlista så att du får med dig allt viktigt. Det finns inget tråkigare än att behöva spendera värdefull festivaltid med att shoppa för att du har glömt något. Eftersom den svenska sommaren är ostadig är det viktigt att packa inför alla Sveriges årstider. Ta med en varm tröja och ett par långa byxor tillsammans med shorts och ett tunt linne.

Packa ner en mössa att värma huvudet med om det blir kallt i festivaltältet men packa även ner solkräm och solglasögon om solen skulle gassa på. Om du är rädd om hörseln kan det vara bra att ta med dig ett par öronproppar. Ta även gärna med ett par extra skor om det blir lerigt vid eventuellt regn, eller varför inte vara smart och packa ner ett par schyssta, färgglada gummistövlar?

Vad ska du äta?

Du behöver inte oroa dig för vad du ska äta under festivalens dagar. Om du ska sova i tält kan det vara en bra idé att packa ner lite bröd och mjukost på tub som du kan äta som en enkel frukost i tältet. Bor du på hotell ingår det kanske en härlig hotellfrukost med stor buffé. För lunch och middag brukar det finnas mycket att välja på.

På alla festivalområden finns det flera restauranger och food trucks som säljer alltifrån kebab till langos och på ett festivalområde behöver du aldrig gå hungrig. Tänk på att ta med dig kontanter så att du inte behöver krångla med betalkortet. Då behöver du inte heller oroa dig för att tappa bort det i de stora folkmassorna. Ett riktigt festivalområde känner du igen på lukten – det doftar nämligen av god mat överallt.

Hur ska du komma dit?

En viktig fråga är såklart hur du ska ta dig till och från festivalen. Kanske bor du för långt bort för att du smidigt ska kunna ta dig dit över dagen. Har ditt festivalsällskap en bil eller är ni så pass många att det kanske lönar sig att hyra en? Annars går det tåg till de flesta svenska städer, lokaltrafiken är alltid att räkna med för enkel transport till festivaler.

Kom som du är

Förberedelser i all ära – men kom som du är! De bästa festivalerna är inte de som är helt perfekt, minutiöst planerade utan det är de som är spontana och roliga. En bra planering underlättar men låt det inte ta fokus från själva festivalens syfte: att lyssna på bra musik, umgås och ha kul. Så länge du har med dig tillräckligt med pengar och en giltig biljett löser sig resten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Festivaler har börjat få bättre lineups

Någon gång i livet så kommer vi alla, förmodligen, att besöka någon typ av festival. Förr i tiden var det…

Mest kända festivalerna i världen

Det finns ett otroligt stort utbud av festivaler världen över med musikfestivaler, matfestivaler, dansfestivaler, kulturfestivaler.. allt som man kan tänka…

Bästa festivalerna i Kanada

Ordet festival kommer från det latinska ordet "festi vale" och översätts ordagrant till "slutet på faste-månaden". När faste-månaden hade sitt…

Bästa festivalerna i USA

Att åka på festival är någonting som många drömmer om och det finns otroligt många att välja på. Det är…