Jönköpings festival

Det finns flera olika aktiviteter och event att ta del av som invånare i Jönköping, och också som turist eller passerande resenärer. Det finns loppisar, dagar designade exklusivt för barn, en italiensk matmarknad, city loppis, och stadens stora vattenfestival H2O som hålls under varje dag under en vecka. Trots att Jönköping inte är världens största stad finns det massvis av aktiviteter att njuta av. Under exempelvis vattenfestivalen H2O lär du aldrig ha en tråkig stund.

Jönköpings stora vattenfestival H20 hålls varje sommar under en veckas tid i augusti. Dessa åtta dagar är fyllda av festligheter, kulturevenemang, aktiviteter, idrottsevenemang och majoriteten av det man kan göra under festivalen har med vatten att göra. Det finnas en konstutställning, ett maraton och halvmaraton, utomhusbio, en konsthall med rullande workshop för alla åldrar, ett firande för Pride, chansen att prova på vattenaktiviteter, en cykeltävling, massvis av konst föreställningar och mycket, mycket mer.

Konst och vattenaktiviteter

Festival H2O tar plats runt omkring hela staden på olika platser och olika tider, så vart man än är lär man ha möjligheter att ta del av något roligt. Till exempel kommer det varje kväll finnas en chans att se en konstutställning skapad av Zena Holloway. Hon är en engelsk fotograf från London som jobbar med undervattensfotografi. Hon har jobbat med detta i 25 år och utställningen visar fantastiska verk från hela hennes karriär.

En annan populär aktivitet är att man nu kan prova på massvis av vattenaktiviteter under H2O:s vecka i augusti. Dessa aktiviteter kan man göra under vattenfestivalens två fredagar, från klockan 14.00 till 20.00. Då erbjuds chansen att prova på aktiviteter som att åka kanot eller kajak, prova på flyboard, eller åka vattenskidor, något som är otroligt uppskattat och omtyckt av festivalens besökare, speciellt för att H2O erbjuder detta totalt gratis!

Pride och familjesöndag

En ytterligare aktivitet som ger Jönköpings vattenfestival ett ännu bättre, välkommnande och öppensinnat intryck är alla Pridefiranden som finns under festivalen. Hela Prideveckan kommer avslutas i Jönköpings Rådhuspark – Pridepark, där det kommer erbjudas föreläsningar, workshops, information, smyckestillverkning, musik och uppträdanden, och mycket mer. Några av de artister som kommer uppträda är Emma Larsson, Lousiana Avenue, The Moniker och Matilda Modigh. Allt detta är också gratis, och kommer ta plats 25 augusti mellan klockan 10.00-19.00.

Festivalen har också ett event med namn Familjesöndag, som återkommer efter förra årets totala succé. I år är familjesöndagen tillbaka den 26 augusti som en del av H2O, då barnen står i fokus! Den sista söndagen i augusti fylls den östra delen av Jönköping med massvis av roliga aktiviteter för barn. Här kan hela familjen hitta hoppborgar, tävlingar, ansiktsmålningar, ponny ridning, och Friskis & Svettis kommer vara på plats för att erbjuda aktiviteter.

Digital tipsrunda och maraton

En annan rolig aktivitet under festivalen är en modern tipsrunda som heter Xrundan. Man laddar ner en app vid namn Xrundan som sedan visar en karta över vart frågorna är utplacerade, sedan är det alltså en digital tipsrunda som erbjuder video-, audio-, text-, och bildfrågor. Du tävlar mot vem som helst och det kommer nya frågor varje vecka. Du ser resultaten direkt efter rundan och din placering för veckan. Perfekt dagsaktivitet i sommar i Jönköping.

Maraton och halvmaraton har blivit en älskad aktivitet världen runt, och miljontals människor springer varje år i New York, Berlin, Köpenhamn och Stockholm med mera. Nu kan du uppleva känslan av ett maraton i Jönköping, under H2O festivalen. Den 18 augusti är det dags för “Fun Run”, ett lopp för alla. Det är max 500 deltagare, loppet är 5 km och alla deltagare får en medalj, och den med bäst utklädnad vinner ett ytterligare pris.

Jönköping från ett annat perspektiv

Under festivalens gång finns också möjligheten att dra ut på en helikoptertur! Se hela Jönköping från ett helt nytt perspektiv, eller bara njut av känslan av att flyga. Du får genom helikopterperspektiv en bra uppfattning om stadens olika delar, man kan se hur långt stranden sträcker sig och kanske till och med kunna peka ut sitt eget hus. Så se till att ta dig till Rocksjövallen den 16 eller 17 augusti för en helikoptertur utan förbokning.

Ta del av folkfesten!

Vattenfestivalen H2O är en folkfest som är älskad av Jönköpings befolkning och genomresande turister sedan flera år tillbaka. Jönköping i sig är en underbar resedestination tack vare mixen mellan storstadspuls, stilla natur, och strandliv. En spännande historia, otroligt god mat och denna mix av natur gör Jönköping till en attraktiv stad. Under H2O:s vecka i augusti kan du uppleva allt detta men lägga till folkfest i mixen. Njut av gratis aktiviteter och härlig stämning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Festivaler har börjat få bättre lineups

Någon gång i livet så kommer vi alla, förmodligen, att besöka någon typ av festival. Förr i tiden var det…

Mest kända festivalerna i världen

Det finns ett otroligt stort utbud av festivaler världen över med musikfestivaler, matfestivaler, dansfestivaler, kulturfestivaler.. allt som man kan tänka…

Bästa festivalerna i Kanada

Ordet festival kommer från det latinska ordet "festi vale" och översätts ordagrant till "slutet på faste-månaden". När faste-månaden hade sitt…

Bästa festivalerna i USA

Att åka på festival är någonting som många drömmer om och det finns otroligt många att välja på. Det är…