Norges bästa festivaler

Precis som i Sverige innebär sommaren i vårt grannland Norge sommar, sol och festivaler. Så snart hösten kommer och biljetterna släpps börjar man återigen att ladda upp för den kommande sommaren genom att köpa sina festivalbiljetter. I Norge finns det en riktigt bra festivalkultur och ett stort utbud av festivaler att välja mellan. Här nedan kommer de norska favoriterna som du inte bör missa för att få en riktig norsk festivalupplevelse!

De norska festivalerna brukar locka till sig stora artister och kända namn och norrmännens musiksmak skiljer sig inte allt för mycket från svenskarnas. Därmed kan du njuta lika mycket av en festival i Norge som av en i Sverige. Många festivaler är riktigt stora med tusentals besökare och flera tiotals scener där musik spelas från tidig morgon till sent in på natten. Det är också enkelt att ta sig dit med bil eller tåg.

Øyafestivalen i Oslo

En av de största och mest välbesökta festivalerna i Norge är Øya som håller till i den myllrande huvudstaden Oslo. För norrmännen är Øya sommaren personifierad och ska du endast besöka en festival är det dit du ska bege dig. Øya har en bra blandning av internationella namn och lokala artister som samsas om scenerna. Festivalen har funnits sedan 90-talet och den norska musikfesten pågår i augusti månad.

Øyas besökare kan underhållas av pop- och rockmusik hela dagarna långa och runt hundratals artister brukar delta under den fyra dagar långa festen. Över 85 000 besökare kan synas på Øya och under dessa dagar lever Oslo verkligen upp och blir något alldeles extra. Alla åldrar besöker Øya, från små bebisar till äldre, för att njuta av musiken. Artister som Kanye West och Arctic Monkey har spelat på festivalen.

Slottsfjell festival

En annan festival som är väldigt populär i Norge är Slottsfjell festival. Slottsfjell festival pågår i södra Norge under juli månad och lockar många besökare varje år. Festivalen håller till i den vackra sommarstaden Tønsberg och närheten till Oslo gör det enkelt för svenskar att ta sig dit för att delta i festen. Även på Slottsfjell kan man njuta av pop- och rockmusik av förstklassig kvalitet med kända artister.

Slottsfjell lockar besökare i alla åldrar och det speciella med Slottsfjell är den vackra plats som festivalen arrangeras på. Festivalen tar nämligen plats bland ruinerna av medeltidsfästningen Tunsberghus. Slottsfjell arrangeras under tre till fyra dagar och cirka 12 500 besökare kommer dagligen för att njuta av musikunderhållningen på de fem scenerna. Kända artister som Kaizers Orchestra och Veronica Maggio har uppträtt på denna härliga festival i södra delen av landet.

Parkenfestivalen i Bodø

Om du befinner dig i den norra delen av landet kan du istället besöka Parkenfestivalen som håller till i Bodø. Bodø ligger mycket vackert ute vid kusten och är en perfekt plats att hålla en sommarfestival på. I augusti månad varje år strömmar tusentals besökare till kusten för att åtnjuta den musik som festivalen bjuder på. Se till att köpa biljett tidigt för de säljer vanligtvis slut fort.

Parkenfestivalen riktar sig till yngre människor och äger rum under två dagar. Allt från svenska The Sounds och The Ark till fler internationella artister såsom 50 cent har besökt Parkenfestivalen för spelning. Parkenfestivalen blir bara allt mer populär och trots stadens nordliga läge brukar besökarna bjudas på mycket fint väder under festivalens dagar. Dock kan besökarna komma att uppleva alla fyra årstider under samma dag, så packa med dig varma kläder om du tänkt besöka festivalen!

Trænafestivalen

Trænafestivalen är en festival som arrangeras ute på en liten ö i havet, närmare bestämt Træna. Hit går det enbart ta sig med båt. Under en långhelg i juli drar festivalen liv i den lilla ön. Trænafestivalen har röstats fram som en av de topp 10 bäst festivalerna i Europa. På Trænafestivalen har bland annat de svenska banden First Aid Kit och Den Svenska Björnstammen underhållit publiken med sina ljuva toner.

Njut av musiken i Norge

Norge är helt enkelt det land du ska besöka om du vill umgås och lyssna på ljuva toner under sommarens varma månader. Här samsas alla glada norrmän för att dansa och le, ha picknick och njuta av varandras sällskap. En festival i Norge kan precis som i Sverige innebära lite ostadigt väder men vad gör det när musiken är så pass bra? Spännande festivaler får liv i även den allra kallaste sommaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Festivaler har börjat få bättre lineups

Någon gång i livet så kommer vi alla, förmodligen, att besöka någon typ av festival. Förr i tiden var det…

Mest kända festivalerna i världen

Det finns ett otroligt stort utbud av festivaler världen över med musikfestivaler, matfestivaler, dansfestivaler, kulturfestivaler.. allt som man kan tänka…

Bästa festivalerna i Kanada

Ordet festival kommer från det latinska ordet "festi vale" och översätts ordagrant till "slutet på faste-månaden". När faste-månaden hade sitt…

Bästa festivalerna i USA

Att åka på festival är någonting som många drömmer om och det finns otroligt många att välja på. Det är…